Assortiment
Duurzaamheid
Wij helpen u ondernemen

Van SUP-verbod naar recyclebare alternatieven

Plasticvervuiling is één van de grootste milieuproblemen en krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Verandering is noodzakelijk: als de huidige productietrends aanhouden, zit er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan. Daarom introduceert de EU verschillende maatregelen die het gebruik van plastic reduceren. Zo geldt er vanaf 3 juli 2021 in de Europese Unie een verbod op Single Use Plastics (SUP). Deze wetgeving houdt in dat eenmalig bruikbare plastic wegwerpartikelen niet langer zijn toegestaan.

Wat valt er allemaal onder het SUP-verbod?

“Alle producten die gedeeltelijk of volledig zijn gemaakt van plastic en niet zijn bedoeld voor meermalig gebruik”, vertelt Natasja Onderwater, Category Manager non-food bij Lekkerland. “Voor onze klanten moet je onder meer denken aan bestek, rietjes, roerstaafjes, bekers en bordjes. Wegwerpartikelen die straks niet meer uit plastic mogen bestaan.”

Hoe gaat Lekkerland om met de nieuwe wetgeving?

Natasja kijkt met fabrikanten en leveranciers al enige tijd naar alternatieve materialen. Een deel van Lekkerlands assortiment bestaat al uit duurzame alternatieven. Neem bijvoorbeeld de plastic rietjes die langzaamaan worden vervangen door papieren rietjes. Steeds meer klanten vragen erom en Lekkerland breidt het aanbod uit.

Lekkerland informeert, adviseert en activeert.”

“Binnen ons klantenportaal Lekkerland24 vertellen we over het assortiment en wat de nieuwe wetgeving betekent voor onze klanten. We bouwen de SUP-voorraad en het -aanbod af en voegen steeds meer alternatieven toe.” Natasja vertelt dat er inmiddels voor elk SUP-wegwerpartikel al een alternatief is. “Dat zal zich de komende periode uitbreiden. Het aanbod en de keuze groeien, waardoor klanten beter en sneller gestimuleerd worden om voor alternatieven te kiezen.”

Welke uitdagingen staan ons nog te wachten?

“Alle betrokkenen binnen de keten werken samen. Deze gezamenlijke zoektocht naar duurzame alternatieven, kent meerdere invalshoeken. Men kan enerzijds kijken naar allerlei recyclebare materialen, maar anderzijds kan men ook de focus leggen op de footprint. Welke ecologische voetafdruk laten we achter en hoeveel CO2 wordt er uitgestoten bij de productie, consumptie en verwerking?”

“Het SUP-verbod kent niet één duurzame oplossing.”

Het blijft een kwestie van onderzoeken, testen, afwegingen maken en kritisch blijven: “Hoe duurzaam is deze oplossing nu eigenlijk? Sluit het aan op de bedrijfsvoering van de klant en de eisen van de consument? Gaat het niet ten koste van de functionaliteit, het gebruiksgemak en de beleving?” Denk bijvoorbeeld aan een frietbakje van maismeel waar de mayonaise niet doorheen mag komen. Of neem yoghurt, die wil je niet eten met een bamboelepel, als die houterig op je tong voelt. Allemaal vragen waar we rekening mee houden onderweg naar een on-the-go wereld die duurzamer is.”

Vervangende materialen die er nu al zijn:

Papier en karton

Karton wordt gemaakt van stevige houtvezels uit speciaal hiervoor gekweekte bomen.

Bagasse

Bagasse is hetgeen wat overblijft nadat het sap uit de stengels van een suikerrietplant is geperst.

Hout

Vaak wordt berkenhout gebruikt. Dit is een zachte houtsoort die zich makkelijk laat vormen.

Duurzaamheid is een drijfveer die leeft in alles wat we doen. We houden ons voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen, vertalen deze naar slimme oplossingen en blijven ons duurzaamheidsbeleid uitbreiden.
Wilt u meer weten over de aandacht voor duurzaamheid bij Lekkerland? Klik voor meer informatie op onderstaande button.