Duurzaamheid
Lekkerland Nieuws

Circulair produceren en consumeren heeft de toekomst

25. May 2021

Lekkerland maakt de cirkel rond, samen met Wayback Burgers Nederland en GRO Together.

Flexitariërs en vegetariërs, planeetvrienden en lekkerbekken opgelet: Wayback Burgers heeft de Mushroom Veggie Burger van GRO gelanceerd in hun vestiging in Breda en Tilburg. Deze burger is niet alleen ontzettend lekker, maar ook harstikke circulair. Er worden namelijk oesterzwammen voor gebruikt die GRO teelt op basis van koffiedik die weer afkomstig is van de Wayback Burgers restaurants. Oesterzwammen zijn paddenstoelen en deze smaakmakers zijn een perfect vegetarisch alternatief. Ze hebben een vergelijkbare smaak en structuur als vlees waardoor de burger een lekkere, juicy bite heeft.

Over Wayback Burgers

De Amerikaanse franchiseketen Wayback Burgers is sinds december 2018 gevestigd in Nederland en Stefan Boers – CEO – wil samen met Daniëlle Leeman – CCO – in twee jaar tijd tien nieuwe restaurants openen. Hiervoor zijn ze opzoek naar nieuwe franchisenemers en andere partners zoals GRO.

Over GRO.

Bij GRO geloven ze in de circulaire beweging van de aarde. De grond waarop we wonen, leven en werken is een voedingsbodem voor duurzame initiatieven. Al hun oesterzwammen worden geteeld met koffiedik, het restproduct van jouw kop koffie. Van die smakelijke, veelzijdige en circulair geteelde oesterzwammen maken ze heerlijke vegan, vegetarische en blended producten. Denk hierbij aan bitterballen, kroketten, burgers, carpaccio, ragoutbroodjes en chips.

Circulaire model samen met groothandels

“Circulair produceren en consumeren heeft de toekomst en daarom zijn we blij met Wayback Burgers als nieuwe partner in samenwerking met Lekkerland” aldus Wouter Muis – Commercial Director – van GRO. Hoe gaat het in zijn werk? Lekkerland levert producten aan Wayback Burgers en neemt speciale zakken mee terug waarin de koffiedik wordt verzameld. De koffiedik komt via Lekkerland terecht bij GRO waarna het richting de kwekerij gaat waar de oesterzwammen groeien op substraten gevuld met onder andere koffiedik, stro en sporen. Na circa zeven weken worden de oesterzwammen geplukt waarna het wordt gebruikt voor producten zoals de burger op basis van paddenstoelen. Deze burger gaat via Lekkerland weer naar Wayback Burgers die het verkoopt aan burgerliefhebbers. Zo maken Wayback Burgers, GRO en Lekkerland samen de cirkel rond.

Meer weten over de duurzaamheidskoers en initiatieven van Lekkerland?