Lekkerland Nieuws
Duurzaamheid

Lekkerland behaalt ISO14001-certificering

06. September 2021

Bij Lekkerland Nederland staat duurzaamheid al lange tijd hoog in het vaandel. Nu kunnen we met trots vertellen dat Lekkerland Nederland de mondiale ISO14001-certificering heeft behaald!
ISO 14001 specificeert de eisen van een milieumanagementsysteem, waarmee we de milieurisico's van onze bedrijfsvoering beheersen en verminderen.

Een mooie prestatie die bevestigt hoe verduurzaming leeft binnen Lekkerland Nederland. Zo bewijzen onze duurzaamheidskoers en vele initiatieven hoe convenience en duurzaamheid een win-winsituatie opleveren.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Waarom deze duurzaamheidskoers?

“Duurzame logistiek is zeker een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering. Toch draait onze duurzaamheidskoers om meer dan alleen de weg naar zero-emissie.” Freek van Beek, algemeen directeur Lekkerland Nederland, vertelt over de ogenschijnlijke kloof tussen convenience en duurzaamheid. ”Convenience wordt niet direct geassocieerd met duurzaamheid. Sterker nog, je zou bijna stellen dat die twee totaal niet te combineren zijn. Dat zien we bij Lekkerland Nederland anders.”

Duurzaamheid en convenience liggen dichter bij elkaar dan je denkt.
Freek van Beek, algemeen directeur Lekkerland Nederland

Van Beek legt uit dat de duurzame initiatieven bijdragen aan het steeds efficiënter en innovatiever maken van elke stap binnen het bedrijfsproces van Lekkerland Nederland, maar ook van de klant. “Klantgerichtheid staat bij Lekkerland centraal. Het is ons baken. Wij denken op allerlei manieren met hen mee. Sinds jaar en dag dragen onze doordachte concepten en innovatieve oplossingen bij aan hun succes.
Onze duurzame initiatieven zorgen daar even zo goed voor. Neem bijvoorbeeld ons unieke  Intelligent Cooling System (ICS), waarmee de gekoelde lucht in de verschillende temperatuurzones van de vrachtwagen slim verdeeld wordt en de temperatuur van de goederen op peil blijft. Of denk aan onze retourlogistiek, waarbij we reststromen of verpakkingsmaterialen retourneren en recyclen. We hebben zelfs een pakket voor onze klanten om slim en simpel voedselverspilling terug te dringen.

Wat deze duurzame initiatieven met elkaar gemeen hebben, is dat ze voor de klant resulteren in minder kosten en ook nieuwe verdienmodellen in circulaire oplossingen. Dus convenience en duurzaamheid versterken elkaar juist. Lekkerland Nederland toont aan dat minder milieu-impact en minder kosten perfect samengaan, en dat uiteraard zonder in te leveren op kwaliteit. Sterker nog: de output wordt groener, dus de kwaliteit is beter.”

Dankzij sterke samenwerkingen maken we het verschil.

“Verduurzaming is een verantwoordelijkheid die we niet alleen dragen. Daarom is het versterken van samenwerking en het delen van ervaring essentieel om de milieu-impact te beperken. We stimuleren niet alleen onze Lekkerlanders en klanten om te verduurzamen, maar ook onze leveranciers. Zo staat in ons verpakkingsbeleid en onze leveranciersvoorwaarden onder meer dat verpakkingen bij voorkeur niet uit samengestelde materialen bestaan en geen gevaarlijke inkten/coatings bevatten.

Klanten en leveranciers herkennen ons steeds meer als duurzame partner.

Door voortdurend bewustwording te creëren bij alle betrokkenen binnen de keten, ondersteun je elkaar en draag je samen bij aan verbeteringen. Zulke relaties prikkelen ons om samen nieuwe mogelijkheden te verkennen en ons duurzaamheidsbeleid te blijven uitbreiden.”

Als een van de koplopers heb je een voortrekkersrol.

“De behaalde ISO14001-certificering is een stok achter de deur om onze doelstellingen voor dit jaar te realiseren en onszelf continu te blijven verbeteren. Met maar liefst drie Lean&Green-sterren zijn wij een van de koplopers in duurzame logistiek. Maar we denken natuurlijk vooruit. Samen met andere koplopers hebben we concrete verbeterpunten besproken en de volgende stappen binnen Lean&Green in kaart gebracht. Als een van de eerste bedrijven zullen wij een plan van aanpak opstellen voor 2021, om straks onze vrachtwagens te kunnen voorzien van een vierde Lean&Green-ster.

Onze duurzaamheidskoers is constant in beweging.

Strategische werkgroepen zijn aan de slag met onze last-mile stadsdistributie. Ook zijn we bij Lekkerland Nederland volop bezig met het analyseren en meten van de toepassing van waterstof als alternatieve brandstof. Een veelbelovend onderzoek dat ons hopelijk ver vooruit zal helpen richting een emissievrije toekomst. Wij geven graag vorm en inhoud aan deze veranderingen.”

Lekker duurzaam de toekomst in, dat lukt alleen samen.

“Dankzij onze initiatieven maken we al flinke stappen richting een klimaatneutrale toekomst. Natuurlijk is er in ons duurzaamheidsbeleid nog volop ruimte voor nieuwe plannen. Sowieso zien wij de ISO14001-norm breder dan de wettelijke vereisten. Daarom moedigen we onze Lekkerlanders, klanten en leveranciers aan om mee te denken over het implementeren van duurzame initiatieven binnen bestaande processen. Hoe groot of klein een idee ook is, aarzel niet om het te delen. Bij Lekkerland Nederland hebben we er aandacht voor. Duurzaamheid raakt namelijk iedereen, zowel in ons eigen bedrijf als in de totale keten.”

Meer weten over de duurzaamheidskoers en initiatieven van Lekkerland?