Plastic bestek, rietjes en roerstaafjes. De plasticvervuiling is één van de grootste milieuproblemen. Om het gebruik van wegwerpplastic en zwerfafval in Nederland te verminderen, gingen op 3 juli 2021 de Single Use Plastic-richtlijnen (SUP) in. Toch gooien we vandaag de dag nog altijd te veel plastic weg.

Vanaf juli 2023 en januari 2024 worden de SUP-richtlijnen daarom verder uitgebreid. Door deze nieuwe maatregelen wordt het verbruik van plastic (bevattende) bekers en voedselverpakkingen nog verder teruggedrongen. Dit moet leiden tot 40 procent minder wegwerpplastic in 2026.

On-the-go verpakkingen

In juli 2023 gaan de eerste maatregelen van start. Het is dan verboden om gratis plastic (bevattende) wegwerpbekers en voedselverpakkingen te verstrekken voor consumptie voor onderweg. In plaats daarvan betalen klanten extra voor het plastic. De prijs die boven op de koffie of maaltijd komt, moet apart zichtbaar zijn op de rekening en mag dus niet worden verrekend in de prijs van het product.

Er is geen minimumbedrag vastgesteld dat ondernemers mogen vragen voor plastic (bevattende) wegwerpbekers en voedselverpakking. Ze kunnen de prijs van de verpakkingen in hun shop dus zelf bepalen. Om ondernemers een richtlijn te geven, zijn er wel de volgende niet-bindende bedragen opgenomen.

  • € 0,25 voor bekers
  • € 0,50 voor een maaltijdverpakking (dit mag bestaan uit meerdere verpakkingen)
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten en portieverpakkingen

Consumptie ter plaatse

Per januari 2024 gaan de maatregelen voor de consumptie ter plaatse in. Dit betekent dat het verboden wordt om plastic (bevattende) bekers en voedselverpakkingen aan te bieden in een shop. Het verbruik van kartonnen bekers en verpakkingen met een plastic coating zijn echter wel nog toegestaan, mits deze hoogwaardig gerecycled worden.

Gebruik herbruikbare alternatieven

Voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid, moeten ondernemers in hun shop herbruikbare alternatieven aanbieden. Dit mogen ook herbruikbare producten zijn die klanten zelf hebben aangeschaft óf die klanten naderhand weer bij de shop inleveren. In dit laatste geval moeten ondernemers ook voor het gebruik van het herbruikbare product een bedrag rekenen.

Wat onderneemt Lekkerland om plastic te verminderen?

Voor Lekkerland stopt de productverantwoordelijkheid niet bij het leveren van een bestelling. We staan voor transparantie en denken actief mee met onze leveranciers en klanten. Bijvoorbeeld over hoe we verpakkingsmaterialen kunnen retourneren, hergebruiken en recyclen. We bieden zelfs circulaire oplossingen voor diverse afvalstromen, zodat deze een nieuwe bestemming krijgen. Wij stimuleren leveranciers om producten zo duurzaam mogelijk te verpakken. Wil je met Lekkerland zaken doen, dan dien je te voldoen aan ons verpakkingsbeleid en onze leveranciersvoorwaarden. Dat houdt onder meer in dat verpakkingen bij voorkeur niet uit samengestelde materialen bestaan en geen gevaarlijke inkten/coatings bevatten. We geven voorkeur aan duurzame verpakkingsmaterialen die makkelijk te recyclen, vergisten en composteren zijn.

Binnen onze interne processen bij de distributiecentra voegen wij zo min mogelijk verpakkingsmaterialen toe en maken wij gebruik van herbruikbare kratten en pallets.

Duurzaamheid draait bij Lekkerland om veel meer dan alleen logistiek. Het is een drijfveer die leeft in alles wat we doen. We houden ons voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen, vertalen deze naar slimme oplossingen en blijven ons duurzaamheidsbeleid uitbreiden.  Lees er alles over op onze pagina: Lekker Duurzaam.