Plastic verpakkingen
Lekkerland Nieuws
Assortiment
Duurzaamheid

Verdere uitbreiding op de Single Use Plastic regelgeving.

Bent u er op voorbereid?

De SUP (Single-Use-Plastic) regelgeving is niet nieuw. Sinds 2021 is de overheid met de invoering van de SUP-regels gestart om zo het gebruik van wegwerp plastic in de samenleving terug te dringen. In 2023 en 2024 worden aanvullende maatregelen aan deze SUP-regelgeving toegevoegd om het gebruik van wegwerpplastic en zwerfafval nog verder terug te dringen en het gebruik van herbruikbare verpakkingen de norm te maken.

Wat zijn de belangrijkste aanvullingen?

  • Invoer van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV). Ondernemers betalen daardoor mee aan het inzamelen van het afval en het opruimen van zwerfafval. (Jan 2023)
  • Klanten gaan een bijdrage betalen voor de plastic ‘to-go’ verpakking. (Juli 2023)
  • Er komt een verbod op het gebruik van wegwerpplastic voor consumptie ter plaatse. (2024)

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Sinds januari 2023 is een wet in werking getreden waarbij de kosten voor het opruimen van plastic zwerfafval bij de ondernemer komt te liggen. De vervuiler betaalt.

De overheid definieert producentenverantwoordelijkheid als volgt: “dat producenten of importeurs (mede) verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die door hen op de markt zijn (of worden) gebracht”.

afval opruimen

Consument betaalt voor ‘on-the-go’ verpakking

Met ingang van juli 2023 is het verboden om gratis plastic (bevattende) wegwerpbekers en voedselverpakkingen te verstrekken voor consumptie voor onderweg. In plaats daarvan betalen klanten extra voor dit plastic. De prijs die boven op de koffie of maaltijd komt, moet apart zichtbaar zijn op de rekening en mag dus niet worden verrekend in de prijs van het product.

Er is geen minimumbedrag vastgesteld dat ondernemers mogen vragen voor plastic (bevattende) wegwerpbekers en voedselverpakkingen. Ondernemers mogen de prijs van de verpakkingen in hun shop dus zelf bepalen. Om ondernemers een richtlijn te geven, zijn er de volgende niet-bindende bedragen genoemd:

  • € 0,25 voor bekers
  • € 0,50 voor een maaltijdverpakking (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen)
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten en portieverpakkingen

Welke verpakkingen vallen er onder de SUP-richtlijn?

SUP-verpakkingen zijn geïdentificeerd op basis van de top 10 plastic zwerfafval items die op stranden worden gevonden en die een eenmalig karakter hebben.

De regels gelden voor bekers en voedselverpakkingen die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan en gelden voor voedselverpakkingen als dit containers of dozen zijn waaruit het eten zonder verdere bereidingen direct uit de verpakking kan worden geconsumeerd en niet groter is dan twee porties. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.

Wat kan Lekkerland voor u betekenen?

Voor Lekkerland stopt de verantwoordelijkheid niet bij het leveren van een bestelling. Niet voor niets zijn we “Your Most Convenient Partner”. We staan voor transparantie en denken actief mee met onze leveranciers en klanten. Ook waar het de impact van de SUP-maatregels betreft.

Zo denken we continue na over hoe we verpakkingsmaterialen kunnen retourneren, hergebruiken en recyclen. En zoeken we naar alternatieven verpakkingsmaterialen die voldoen aan de SUP-richtlijn.