Logistiek partner
Duurzaamheid

Duurzame logistiek als drijfveer voor de toekomst

13. October 2020

Bij Lekkerland weten we als geen ander wat het betekent om dé specialist in on-the-go consumptie te zijn. Die titel draag je alleen als je de intrinsieke motivatie hebt om te blijven verbeteren op elk vlak binnen de keten. Zo doen wij er alles aan om onze klanten succesvoller te laten zijn. Dat gaat over het volgen van nieuwe ontwikkelingen, het bieden van innovatieve totaaloplossingen en het geven van slimme antwoorden op maatschappelijke vraagstukken in de food-/retailwereld.
Een voorbeeld van zo’n maatschappelijke kwestie is tegelijkertijd een van de aandachtspunten die Lekkerland al jaren hoog in het vaandel heeft staan. Sterker nog, we zijn er 24/7 mee bezig: duurzame logistiek. We onderzoeken nieuwe technologieën om steeds duurzamer onderweg te zijn. Zoals bijvoorbeeld met H2 als schone brandstof. 

Lekkerland is onderweg naar zero emissie

Vanuit het fijnmazige distributienetwerk opereert Lekkerland in de leveringsvorm die aansluit bij de behoefte en locatie van de ondernemer. John van den Berg, Directeur Operations bij Lekkerland Nederland, legt uit: ”Als mede-ondertekenaar van het convenant ‘Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek 2025’ gaat Lekkerland voor flexibele transportoplossingen en slimme stadsdistributie om zo efficiënt en duurzaam mogelijk onderweg te zijn en te leveren. In 2019 verminderde Lekkerland zijn CO2-uitstoot met 51%, vergeleken met  2008! ”

“In 2019 51% minder CO2-uitstoot”

Uitdaging(en) voor Lekkerland

Bij de distributiecentra voegt Lekkerland producten van verschillende leveranciers en temperatuurstromen samen tot één multi-temperatuurlevering bij de klant. De tijd tussen bestelling en levering is zeer kort. Een kenmerkende aanvulling is het grote aantal stops met zware volumes per stop. Stops vinden plaats op levertijden die de klant heeft aangegeven en op locatie tot midden in de binnenstad.

“In de toekomst zullen minimaal 40 steden een zero-emissiezone krijgen”, voorziet Van den Berg. “Mede daarom is Lekkerland nu al bezig met mogelijke oplossingen. Neem bijvoorbeeld kleine emissievrije voertuigen. Dat zouden veel gemeentes het liefst zien, maar zware volumes vragen om een groter aantal stops met kleinere voertuigen. Dat zal leiden tot meer verkeersdrukte en dus minder veiligheid in de steden.”

Dé uitkomst voor zero emissie?

Lekkerland ziet een oplossing in zelf emissievrij naar de klanten te rijden. Hoe? Van den Berg: ”Met waterstof-elektrische vrachtwagens. Op voorwaarde dat de actieradius van deze wagens groot genoeg is en de accu ook de elektrische koeling onder alle omstandigheden van stroom blijft voorzien.”

Om deze ontwikkelingen in een stroomversnelling te krijgen, denkt Lekkerland mee in het A12-consortium over de toepassing van deze nieuwe brandstof. Van den Berg was een van de panelleden tijdens een webinar onlangs over dit onderwerp.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

“Liever vandaag dan morgen.”

“Naast het feit dat waterstof ons naar een emissievrije toekomst kan brengen, biedt het veel voordelen in de transitie. Zo kan waterstof snel geïmplementeerd worden en op korte termijn al beschikbaar zijn op plaatsen waar het nodig is. Ook is de verwachting dat waterstof-elektrische wagens op den duur goedkoper zullen zijn dan voertuigen op diesel (TCO). Daarbij kun je waterstof snel bijtanken, het wagenpark blijft 24/7 inzetbaar en de actieradius is groot genoeg om lange afstanden af te leggen met zware volumes. De techniek is er en het liefst zou ik alle Lekkerland-vrachtwagens vandaag nog willen laten rijden op waterstof.”

“Wat ons op dit moment tegenhoudt, is de infrastructuur. Het mooiste zou zijn als we bij onze eigen distributiecentra een waterstoftankstation zouden hebben. Zo hoeven we ons niet te beperken tot de grote steden in het westen, maar kunnen we ons ook focussen op het noorden, oosten en zuiden van Nederland.”

The bigger picture

“Als ik kijk naar onze eigen visie over duurzaamheid, de klimaatdoelen en de toekomst van logistiek in het algemeen, moeten we er dan niet naar streven dat al ons transport emissievrij is? Niet alleen in de binnensteden, maar ook tussen elke stad en ieder dorp in heel Nederland!” Een terechte vraag die John van den Berg de panelleden voorlegde tijdens het webinar.

“Waarom rijden we niet elke kilometer emissievrij?”

“Vooruit denken en aanpakken doen we bij Lekkerland graag. Ook als het over duurzaamheid gaat. Dus waar wachten we nog op? De kennis en technologie zijn er, de samenwerking is er en onze Lekkerland-chauffeurs zijn er klaar voor. Laten we gaan testen en ervaren wat waterstof-elektrische vrachtwagens kunnen betekenen voor Lekkerland en onze partners. Dan zien we welke effecten het heeft en hoe het ons verder kan brengen richting de toekomst van zero-emissie logistiek. Een mooie bijkomstigheid zou dan natuurlijk zijn om een vierde Lean&Green-ster op de deuren van onze wagens te kunnen plaatsen!”

De koploper met drie Lean&Green-sterren

Lekkerland is een van de zes bedrijven in Nederland met maar liefst drie Lean&Green-sterren. Daarmee mogen we ons koploper in duurzame logistiek noemen, effenen we de weg richting zero emissie en leveren we een grote bijdrage aan de Factor 6 klimaatdoelstelling.
Deze drie sterren heeft Lekkerland onder meer te danken aan het feit dat we beschikken over zongekoelde bestelwagens met zonnepanelen en compartimenten met drie temperatuurzones (3T) in onze vrachtwagens, om bestellingen te combineren en ritten te besparen. Daarbij zijn steeds meer Lekkerland vrachtwagens voorzien van het unieke, duurzame Intelligent Cooling System: het zelfontwikkelde koelsysteem dat de temperatuur op peil houdt, de energie verdeelt en zo zuinig mogelijk met de capaciteit omgaat. En tot slot speelt ook retourlogistiek een belangrijke rol in het verlagen van foodmiles en CO2-uitstoot.

Duurzaamheid is een drijfveer die leeft in alles wat we doen. We houden ons voortdurend bezig met nieuwe ontwikkelingen, vertalen deze naar slimme oplossingen en blijven ons duurzaamheidsbeleid uitbreiden.

Wilt u meer weten over de aandacht voor duurzaamheid bij Lekkerland? Klik voor meer informatie op onderstaande button.