Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder.
Site laatst bijgewerkt: 06-12-2022
Site laatst bijgewerkt: 06-12-2022
In Nederland worden jaarlijks ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Zo’n 150 miljoen daarvan belanden als zwerfaval in het milieu. Om het zwerfaval te verminderen en het materiaal van de blikjes te kunnen hergebruiken, heeft de wetgever bepaald dat een statiegeldsysteem op blik wordt ingevoerd. Het doel van het statiegeldsysteem is om 90% van alle op de markt gebrachte drankblikjes via de inzamelpunten in te zamelen.
Statiegeldblikjes zijn straks in te leveren bij verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Supermarkten groter dan 200 m2 en bemande tankstations langs de snelweg keren het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.
Hieronder geeft een video van Afvalfonds verpakkingen inzicht in wat het effect is op de keten van het invoeren van statiegeld op blik.
Lekkerland wordt op de hoogte gehouden vanuit verschillende projectgroepen van Statiegeld Nederland, de uitvoeringsorganisatie, en producenten. Vóór de start van het nieuwe systeem moet er nog veel gebeuren. Lekkerland is druk bezig met de rol als grossier bij de verschillende soorten innamepunten. We onderzoeken de opties van inname en hoe we u kunnen helpen bij het retour nemen van de blikjes en vervolgens de afhandeling daarvan. Punten als vergoeding, financiële afhandeling en een overgangsregeling horen daarbij. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Informatie over de vergoeding is op het moment nog niet bekend. Zodra hier meer duidelijkheid over is passen wij onze site daarop aan.
Deze standaard zakken heeft u dus altijd nodig, of u nu verplicht of vrijwillig inzamelt. Ook als u handmatig of via RVM inzamelt.
In de zakken mogen de kleine, grote flessen en blik door elkaar ingezameld worden. U kunt de zakken en sluitstrips bestellen via Lekkerland.
De zakken zijn van dik plastic en worden gerecycled na gebruik. Daarom betaalt u een statiegeldwaarde per zak.
De statiegeldwaarde van de zak wordt weer overgemaakt naar het innamepunt en gaat niet naar het eventueel aangewezen goede doel.
De 3 typen verkrijgbare zakken zijn:
Lekkerland zorgt voor het retourproces van de zakken: wij halen de gelabelde zakken met flessen en blik op bij het aangemelde inzamelpunt. Lekkerland wordt geen eigenaar van de zakken of de inhoud daarvan en is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de inhoud van de zakken en het handelen of nalaten van Statiegeld Nederland.
Als u zakken met lege PET-flessen en blik aan een Lekkerland chauffeur aanbiedt om retour te nemen, moet de zak voorzien zijn van een klantlabel. Wanneer een innamezak geen label heeft, kan Lekkerland de zak niet innemen.
Tussen het meenemen van de zak door de grossier en de uitbetaling van de statiegeldvergoeding, zit gemiddeld 4 weken. Statiegeld Nederland of producenten gaan geen zakken bufferen, waardoor innamepunten en grossiers te lang op de vergoedingen moeten wachten. Een zak die opgehaald is bij de grossier, wordt dezelfde dag of volgende dag geteld bij Statiegeld Nederland. In de nieuwe week wordt de factuur opgemaakt.
Na vaststelling van de inhoud van de zakken op het telcentrum, vindt creditering plaats aan uw gekozen rekeningnummer of goede doel. Statiegeld Nederland weet o.b.v. de klantlabels aan welk innamepunt of goed doel de statiegeld-vergoeding uit te betalen.