Bewust omgaan met elk product

Bewust omgaan met elk product

Bewust omgaan met elk product

Hoge kwaliteit producten op de juiste locatie en op het juiste moment leveren, is onze standaard. Maar onze productverantwoordelijkheid stopt niet bij het leveren van een bestelling. We staan voor transparantie en denken actief mee met onze leveranciers en klanten. Bijvoorbeeld over hoe we voedselverspilling kunnen voorkomen en verpakkingsmaterialen kunnen retourneren, hergebruiken en recyclen. We bieden zelfs circulaire oplossingen voor diverse afvalstromen, zodat deze een nieuwe bestemming krijgen.

Weg met voedselverspilling

Van zero-emissie naar zero-waste. Want weggooien is natuurlijk zonde. Toch gooien we in Nederland jaarlijks zo’n 34 kilo etenswaren per persoon weg. Bij Lekkerland hebben we een slim initiatief ontwikkeld om voedselverspilling terug te dringen. Door middel van speciale stickers brengen we producten onder de aandacht die de THT-datum naderen. Zo kan de ondernemer naar eigen inzicht de afprijzing bepalen en krijgen consumenten de kans om een product tegen een klein prijsje te kopen. Ook biedt Lekkerland papieren tassen/zakken om meerdere producten in één keer aan te bieden. Mooi voor u, makkelijk voor de consument en beter voor het milieu.

Verpakkingsmaterialen retourneren en recyclen

Bij Lekkerland zien we dat steeds meer klanten zoeken naar duurzame oplossingen. Ooit was duurzaamheid nog een vaag begrip, maar tegenwoordig kunnen we onze klanten steeds gerichter adviseren en helpen bij het implementeren van duurzame en efficiënte oplossingen in bestaande processen. Onze retourstromen zijn daar een perfect voorbeeld van. Het initiatief ‘retourlogistiek’ is een dienst van Lekkerland waar al diverse klanten gebruik van maken. In plaats van lege rolcontainers mee terug nemen, vullen onze chauffeurs ze met verpakkingsmaterialen: karton, papier en folie. Zo blijft het afval niet achter bij de klanten, maar helpt Lekkerland bij het inzamelen en recyclen.

shutterstock_1027673800

Transparant assortiment

Duurzame voeding is een thema dat steeds belangrijker wordt in onze maatschappij. De rijksoverheid heeft bij de Nationale Voedseltop van Den Haag zelfs besloten dat Nederland binnen 5-10 jaar wereldwijd koploper moet zijn in gezonde en duurzame voeding. Een ambitieuze doelstelling die direct invloed heeft op de foodservice-branche. Om onze klanten beter te kunnen ondersteunen, bieden wij niet alleen inzicht in de wettelijk verplichte specificaties en de logistieke informatie. We communiceren juist ook over de gezondheid en keurmerken van een product. Zo helpen en adviseren we onze klanten in het maken van keuzes en het samenstellen van een weloverwogen assortiment.

Verpakkingsmaterialen hergebruiken

Bij Lekkerland kijken we altijd of verpakkingsmaterialen opnieuw gebruikt kunnen worden. Kartonnen dozen en andere grootverpakkingen die wij vanuit leveranciers krijgen aangeleverd, worden slim hergebruikt. Ze zijn namelijk ideaal om nieuwe orders mee te verzamelen. Op deze manier krijgt een verpakking een tweede kans.

Gerecyclede verpakkingsmaterialen gebruiken

Om de milieubelasting en -impact te beperken, gebruiken wij zoveel mogelijk verpakkingen van gerecyclede materialen. Deze verantwoordelijkheid delen wij met onze leveranciers. Wij stimuleren ze om producten zo duurzaam mogelijk te verpakken. Wil je met Lekkerland zaken doen, dan dien je te voldoen aan ons verpakkingsbeleid en onze leveranciersvoorwaarden. Dat houdt onder meer in dat verpakkingen bij voorkeur niet uit samengestelde materialen bestaan en geen gevaarlijke inkten/coatings bevatten.
We werken met pure en eerlijke verpakkingsmaterialen die makkelijk te recyclen, vergisten en composteren zijn.

Circulaire oplossingen

Onze retourlogistiek bestaat niet alleen uit verpakkingsmaterialen, zoals karton, papier of folie. In samenwerking met GRO Holland bieden we een circulaire oplossing voor koffiedrab. Koffiedrab is ideale bodem om oesterzwammen te kweken. Hoe loopt de cirkel: Lekkerland levert koffie aan klanten en zamelt vervolgens de koffiedrab in voor GRO Holland. Daar worden de oesterzwammen geteeld en geoogst. Deze oesterzwammen worden verwerkt in bijvoorbeeld heerlijke ragoutbroodjes, die Lekkerland weer bij onze klanten bezorgt. We serveren ze ook in ons eigen bedrijfsrestaurant.

gro knipsel nieuw

Meer over duurzaamheid en onze pijlers

Dit kan je ook interesseren: