Onderweg naar zero-emissie

Onderweg naar zero-emissie

Onderweg naar zero-emissie

Logistiek is een essentieel onderdeel van Lekkerland waar we ons 24/7 mee bezighouden. Om energieverbruik, CO2-uitstoot en onze footprint te minimaliseren, verduurzamen we elk magazijn- en transportproces. Elke kilometer telt bij de weg naar zero-emissie. Dat betekent dat we veel verder kijken dan alternatieve brandstoffen. We richten onze magazijnen slim in, onderzoeken nieuwe technologieën voor het wagenpark van de toekomst en bedenken oplossingen om elke rit zo efficiënt mogelijk te maken.

Zero-emissie leveringen

Bij Lekkerland zijn we lekker onderweg naar zero-emissie. Als mede-ondertekenaar van het convenant ‘Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek 2025’, onderzoeken we nieuwe technologieën om steeds duurzamer te leveren. We maken gebruik van city hubs, doen onderzoek naar alternatieve brandstoffen en bedenken innovatieve concepten en oplossingen. Tal van manieren waarop we het wagenpark van de toekomst steeds beter kunnen vormgeven.

Deelname Lean & Green

Met maar liefst drie Lean & Green-sterren zijn wij een van de koplopers in duurzame logistiek. We effenen de weg richting zero-emissie en leveren een grote bijdrage aan de Factor 6 klimaatdoelstelling. Deze drie sterren hebben wij enerzijds te danken aan technologische innovaties binnen ons wagenpark en anderzijds aan het zo zuinig en efficiënt mogelijk rijden van elke rit. We denken vooruit en hebben samen met de koplopers concrete verbeteringen besproken en de volgende stappen binnen Lean & Green in kaart gebracht. Zo willen wij als een van de eerste bedrijven een plan van aanpak opstellen voor 2022, zodat straks elke wagendeur in ons wagenpark is voorzien van een vierde ster.

Ketenintegratie met leveranciers/klanten

Samen met leveranciers en klanten zijn we continu op zoek naar oplossingen binnen onze keten, die zorgen voor meer efficiëntie en verduurzaming. Neem bijvoorbeeld onze Backhaul-logistiek: wanneer wij terugrijden na een levering bij de klant, halen we onderweg goederen op bij onze leverancier. Zo reduceren we lege kilometers en maken we slim gebruik van elke rit. Een goed voorbeeld van tijd- en kostenbesparing, zonder extra CO2 uit te stoten.

Waterstof als nieuwe brandstof

Lekkerland is volop bezig met het onderzoeken naar de toepassing van waterstof als alternatieve brandstof. Het is een interessante brandstof die ons hopelijk ver vooruit zal helpen richting een emissievrije toekomst. Door middel van diverse tests en analyses meten we in hoeverre waterstof duurzaam is in de praktijk. We weten dat waterstof snel bij te tanken is, het wagenpark 24/7 inzetbaar blijft en dat de actieradius groot genoeg is om lange afstanden met zware volumes af te leggen. De technologie is er, nu draait het om het klaarstomen van ons wagenpark en het slim inrichten van de distributiecentra.

Intelligent Cooling System (ICS)

Al meer dan 50% van de vrachtwagens van Lekkerland zijn voorzien van het unieke en duurzame Intelligent Cooling System (ICS). Een door Lekkerland zelf ontwikkeld intelligent koelsysteem dat ervoor zorgt dat de temperatuur van de te leveren producten te allen tijde op peil blijft. ICS koelt de vrachtwagencompartimenten volledig automatisch. De lucht en energie worden slim verdeeld en tegelijkertijd wordt er zo efficiënt en zuinig mogelijk omgegaan met de capaciteit van de vrachtwagen. Zo kunnen we de kwaliteitseisen van de klant waarborgen en garanderen we dat producten op de perfecte temperatuur geleverd worden.

Bestelauto’s op zonne-energie

We beschikken over bestelauto’s die zijn voorzien van zonnepanelen. Deze zonnepanelen zorgen ervoor dat het koelsysteem van de bestelauto’s continu draait, zelfs als de motor uit is. Verschillende temperatuurzones blijven op peil, zodat productsoorten duurzaam én vers worden geleverd aan onze klanten in de stadscentra.

CO2-footprint rapportage

Hoe duurzaam zijn we eigenlijk? Om inzicht te krijgen in onze CO2-footprint, monitoren we elk logistieke proces. Zo weten we precies waar bijsturing nodig is, kunnen we concrete doelen stellen en hebben we altijd de laatste cijfers en percentages bij de hand. Neem bijvoorbeeld onze CO2-uitstoot. In 2020 hebben wij CO2 reductie van 24% gerealiseerd ten opzichte van  2015.

Voor een vierde Lean&Green-ster ligt het percentage voor 2030 op minimaal 55%. Dankzij nieuwe initiatieven komen we steeds dichterbij.

Meer over duurzaamheid en onze pijlers

Dit kan je ook interesseren: