Waar komt een sigarettenpakje vandaan dat in de winkel ligt? Vanaf 2019 is dit precies te traceren. Iedere stap uit de keten, bijna real time, vanaf productie tot verkoop. Dit is wat de EU-norm Track & Trace wil. Het doel is smokkel en namaak tegen te gaan.
Vanaf 2019 is de traceerbaarheid van elk pakje sigaretten en shag gerealiseerd in een centrale EU-database. Vanaf 2024 moet ook de traceerbaarheid worden gegarandeerd voor alle andere tabaksproducten.
Elke deelnemer in de toeleveringsketen moet geregistreerd zijn om identificeerbaar te zijn.
De registratie gebeurt bij Atos (ID-issuer), die in opdracht van het Ministerie VWS de registratie van tabaksverkooppunten in Nederland regelt.
Meer informatie over Track & Trace vind je via de onderstaande link:
ATOS – Website – [ID-uitgever] (atos.net)
ATOS – Retailer – (Engels): https://tpd.nl.atos.net/faq/retailer
ATOS – Wholesaler – (Engels): https://tpd.nl.atos.net/faq/wholesaler
Een verkooppunt kan alleen nog maar tabak bestellen, wanneer de benodigde identificatienummers zijn geregistreerd. Iedere BTW-plichtige heeft een nummer nodig (EO-id) en ieder tabaksverkooppunt dient te zijn geregistreerd (facilty-ID).
De leverancier – bijvoorbeeld Lekkerland – rapporteert aan de EU-database aan wie hij tabaksproducten met track&trace-code heeft geleverd. Daarvoor hebben wij de ID’s nodig, die tijdens de registratie zijn toegewezen.
Indien je Lekkerland toestemming hebt gegeven de bovenstaande ID’s aan te vragen, dan zorgt Lekkerland ervoor dat jouw ID in onze systemen staat om de track&trace te kunnen uitvoeren.
Een bevestiging van je ID’s ontvang je per e-mail vanuit Atos. Bewaar die informatie goed! Controleer je gegevens en wijzig indien nodig.
Voor de individuele verkooppunten verandert er in de praktijk door Track & Trace feitelijk niets. Het verkoopproces blijft ongewijzigd. Jouw leverancier – bijvoorbeeld Lekkerland – dient de code van de desbetreffende rookwaren te melden aan de EU-database, die aan jouw winkel zijn geleverd. Hiervoor heeft de winkel een ID nodig.
Elke eenheid – dat wil zeggen, elk pakje, slof, doos en pallet – is gecodeerd. Deze code bevat informatie die in de hele toeleveringsketen traceerbaar is, in real time verzonden naar de centrale EU-database. Elke deelnemer in de leveringsketen moet hiervoor over de juiste hardware, software en logistieke processen beschikken.
Nee. Vanuit het verkooppunt – dus voor jouw winkel – zijn er geen registratie- en rapportageverplichtingen nodig. Dit wordt gedaan door de leverancier. Als verkooppunt heb je daarom geen nieuwe hardware en software nodig.
Nee, indien je één winkel hebt dan heb je daarvoor 1 facility id (FID) en 1 economic operator id (EOID) nodig en dan dienen deze gebruikt te worden door de groothandel / toeleverancier(s) van rookwaren.
Dat kan via de website van Atos, maar de groothandel / toeleverancier kan dat ook voor je doen. Het voordeel daarvan is dat de juiste gegevens direct in het systeem van de groothandel staat en deze kan gebruiken voor de berichten aan de EU.
Wel dient de groothandel toestemming van jou te verkrijgen om de aanvraag te kunnen doen. Atos stuurt je vervolgens een bevestiging van de uitgegeven ID’s.
Nee, dit hoef je niet te doen. De groothandel / toeleverancier dient dit te doen zodra er artikelen met valide ‘unique identifer’-codes (UID’s) door fabrikanten worden geleverd.
Ja, dit mag maar enkel onder de voorwaarde dat het geen structureel (bijvoorbeeld wekelijks van winkel A naar B) karakter heeft en het je eigen winkels betreft (met dezelfde EOID).
Nee, dit wordt door de fabrikanten van de producten gedaan en toegepast op het pakje, slof, overdoos, etc. De groothandel / toeleverancier kan de goederen desgewenst zelf aggregeren om ze vervolgens te publiceren richting EU. Deze verantwoordelijkheid ligt dus niet bij de winkel, ‘point of sales’ (POS).
Ja, in de basis mag dit wel. Echter je dient dan evenals de groothandel/toeleverancier berichten te versturen naar de EU over onder andere de levering, de factuur en de betaling. Je dient dan zelf de goederen met UID’s te scannen hiervoor.
Lekkerland heeft per e-mail de EOID en FID per winkel verstuurd. Op de digitale of papieren factuur staan deze ID’s ook vermeld.