Lekkerland Nieuws

Mededingingsautoriteiten geven groen licht voor fusie van Lekkerland Groep en de REWE Group

21. October 2019
onderwerpen: Lekkerland Nieuws

Son, 21 oktober 2019 – Lekkerland Groep en REWE Group mogen fuseren. Bijna vijf maanden geleden berichtten Lekkerland en REWE over hun geplande fusie. Hiervoor was goedkeuring door de mededingingsautoriteiten vereist. Nu de laatste goedkeuringen zijn afgegeven, kan gestart worden met de uitwerking van de concrete uitvoering.

Lekkerland Groep en de REWE Group willen hun expertise combineren

Lekkerland Groep en de REWE Group willen hun expertise combineren. Daartoe richt de REWE Group een nieuwe strategische bedrijfsdivisie “Convenience” op. De Lekkerland Groep zal deel uitmaken van deze divisie. De activiteiten en expertise van Lekkerland en REWE vullen elkaar optimaal aan. REWE is een sterk merk en heeft veel expertise in producten en category management. Lekkerland heeft een omvangrijke convenience-expertise. Deze combinatie is een veelbelovend recept als succesformule in de on-the-go consumptie.

Mededingingsautoriteiten

Het Duitse Bundeskartellamt en de Europese Commissie (voor België, Nederland en Spanje) hebben de fusie zonder voorwaarden goedgekeurd. De Oostenrijkse federale mededingingsautoriteit was de laatste instantie die haar besluit bekend maakte. Aan haar goedkeuring van de fusie zijn verstrekkende voorwaarden verbonden. De belangrijkste: REWE Group mag de Oostenrijkse dochteronderneming van Lekkerland niet overnemen. Volgens de beoordeling van de autoriteit zou een fusie te ernstige gevolgen hebben voor de concurrentie in Oostenrijk. De huidige aandeelhouders van Lekkerland zetten de Oostenrijkse onderneming voort.

Convivo, de Lekkerlandse dochteronderneming voor huismerken, ook in Oostenrijk gevestigd, wordt niet door deze eis beïnvloed. Als onderdeel van de Lekkerland Groep zal Convivo daarom deel uitmaken van de REWE Group.

Richting closing

Lekkerland en REWE kunnen nu aan de slag met de concrete afronding van de fusie. Tot deze zogenaamde closing zijn de bedrijven concurrenten van elkaar. Dit betekent ook dat planning en concepten voor gezamenlijke activiteiten, aanbod en diensten pas na closing kunnen worden ontwikkeld.

Over de REWE Group

De coöperatieve REWE Group is een van de toonaangevende groepen voor food retail en toerisme in Duitsland en Europa. In 2018 behaalde de onderneming een totale omzet van meer dan 61 miljard euro. De in 1927 opgerichte REWE Group is met meer dan 360.000 werknemers vertegenwoordigd in 22 Europese landen.

De distributielijnen omvatten supermarkten en hypermarkten van de merken REWE, REWE CENTER en BILLA evenals MERKUR, de discounter PENNY en de bouwmarkten van toom. Daarnaast zijn er convenience-winkels (REWE To Go) en de e-commerce-activiteiten REWE Lieferservice en Zooroyal, Weinfreunde en de Kölner Weinkeller. Toeristische bedrijven onder de paraplu van de DER Touristik Group zijn de touroperators ITS, Jahn Reisen, Dertour, Meiers Weltreisen, ADAC Reisen, Kuoni, Helvetic Tours, Apollo en Exim Tours en meer dan 2.400 reisbureaus (bijv. DER Reisebüro, DERPART en samenwerkingspartners), de hotelmerken lti, Club Calimera, Cooee, PrimaSol en Playitas Resort en de direct-operator clevertours.com.