Lekkerland levering airport
Logistiek partner
Lekkerland Nieuws
Wij helpen u ondernemen

Eerste levering Schiphol

Lekkerland geaccrediteerd: ‘Bekend Leverancier Luchthavenbenodigdheden’ op Schiphol Airport.

Lekkerland-chauffeurs en -vrachtwagens zijn sinds juni 2021 ook te vinden op Schiphol Airport. Schiphol is het tweede vliegveld waar Lekkerland levert. Lekkerland is al geaccrediteerd leverancier op Eindhoven Airport, waar zij achter de security check mogen leveren.

Naast het distributiecentrum van Lekkerland Son, is nu ook DC Waddinxveen benoemd tot ‘Bekend Leverancier Luchthavenbenodigdheden’ (BLLB).

Lekkerland vrachtwagens

Een snelle en veilige leveringsoplossing voor AKO op Schiphol

Met de sluiting van het kantoor en magazijn op Schiphol, bood Lekkerland een directe, convenient oplossing voor de levermethode voor de AKO-winkels. Marc Blonk, Key Account Manager bij Lekkerland: “Ons DC in Son beschikte al over de titel BLLB. Zo zijn de Lekkerland-chauffeurs en -magazijnmedewerkers al bekend met de strenge leverings- en veiligheidsprocedures, die gelden op dit soort locaties. Dankzij de specialistische kennis en ervaring vanuit Eindhoven Airport, wisten we precies hoe de processen werkten en wat AKO en Schiphol van ons verwachtten.”

„Zie ons DC in Waddinxveen als een dependance van Schiphol.“
Marc Blonk, Key Account Manager Lekkerland

Leveren naar Schiphol Airport vanuit het DC in Son was slechts een tijdelijke oplossing. Door snel te schakelen en te handelen, wist Lekkerland de medewerkers van het distributiecentrum in Waddinxveen op te leiden en te trainen. “Nu Waddinxveen ook geaccrediteerd is, maken we kortere en efficiëntere ritten naar Schiphol. Een uitkomst voor onszelf, voor Schiphol én voor AKO.”

Wat gaat er zoal vooraf aan een BLLB-certificering?

Mike Schoonderwoerd, Quality Consultant bij Lekkerland: “PMT Aviation op Schiphol leidt zo’n tien Lekkerland-medewerkers op tot Basis Medewerkers Luchtvracht. Na de opleiding beschikken ze onder meer over een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en herkennen ze bijvoorbeeld fraude, manipulatie of schade. Daarnaast hebben we binnen Lekkerland drie BAL’s (Beveiligingsadviseurs Luchtvracht). Samen zorgen zij ervoor dat het systeem foutloos is en houden ze procedures en protocollen nauwlettend in de gaten.

Dankzij de zorgvuldige begeleiding vanaf de opstart en het voortdurend waarborgen van de veiligheid, is er geen ruimte voor error. Deze werkwijze kan op elk moment getest worden. De marechaussee komt dan langs voor een audit om te analyseren of alles vlekkeloos verloopt.”

Waarin Schiphol Airport en Eindhoven Airport van elkaar verschillen

Schoonderwoerd: “Voor beide luchthavens draait het in de essentie om ‘your most convenient partner’ te zijn: elke stap zo efficiënt en vooral zo veilig mogelijk maken, zodat de klant zich nergens zorgen over hoeft te maken.

Een verschil merk je in de levering op de luchthavens. Op Eindhoven Airport staan we in het beveiligde gebied met onze vrachtwagens daadwerkelijk tussen de Boeings. Op Schiphol Airport rijden we een ondergrondse expeditiestraat in, waar de lading wordt gescand en opgeslagen.”

Lekkerland: eerste levering Schiphol
Ondergrondse levering op Schiphol

Een bijzondere levering gericht op veiligheid en klantgemak

Schoonderwoerd: “Ons systeem is zodanig ingericht dat we de veiligheid kunnen waarborgen en garanderen bij elke stap in het proces: van het DC in Waddinxveen tot de levering op Schiphol. Waar voorheen alle checks op Schiphol plaatsvonden, zijn nu de DC-medewerkers van Lekkerland verantwoordelijk voor het controleren van de ambient-producten. Ze verliezen de thermocontainer geen moment uit het oog, totdat deze verzegeld is en de vrachtwagen in gaat.

“De thermocontainer is een verzegelde kluis op wielen.”

Zodra we op Schiphol arriveren, zetten de Lekkerland-chauffeurs de thermocontainers veilig neer bij de hubs van AKO. De ontzorging en het klantgemak zitten in het feit dat AKO de thermocontainer(s) op elk gewenst moment kan meenemen naar de desbetreffende AKO-winkel. Zonder tussenstops kunnen ze in één keer doorlopen tot de deur van hun winkelmagazijn en daar ter plekke alles uitladen. De scans en controles zijn al uitgevoerd door Lekkerland, dus het scheelt AKO kosten voor de scanner, het bespaart tijd en het levert hen een hoop efficiëntie op.”

Lekkerland levert op Schiphol

Lauretta Baranelli, office manager AKO Schiphol, is zeer tevreden over de eerste leveringen: ‘Voor de snelheid van doorlevering aan onze winkels op airside is dit een zeer goede oplossing.

Doordat de door ons bestelde artikelen van Lekkerland nu in Waddinxveen 100% veilig ingepakt worden, kan de door Lekkerland gesealde container in zijn geheel door de controlepost naar airside. Zonder dat alle dozen op de x-ray band gezet hoeven te worden. Dit scheelt enorm veel tijd en mankracht.’

AKO Schiphol (fotocredits: Audax)
AKO Schiphol (fotocredits: Audax)

Twee DC’s met een BLLB-titel opent nieuwe deuren

Twee van de drie distributiecentra van Lekkerland zijn nu bevoegd en gecertificeerd om de levering op luchthavens te realiseren. Dat biedt kansen om ook andere klanten op zowel Eindhoven Airport als Schiphol te beleveren. Blonk: “Operationeel gezien moet je altijd aan de voedselveiligheid voldoen. Op Eindhoven Airport leveren we al versproducten, daar leveren we direct tot in de winkel.” Schoonderwoerd vult aan: “Bij de hubs op Schiphol leveren we op dit moment nog enkel ambient-producten, maar in principe is alles mogelijk. Ook de belevering van verse en gekoelde producten kunnen we realiseren, zolang we de temperatuurstromen bij de hubs waarborgen in samenwerking met de klant.

Behalve dat we mogelijkheden creëren voor andere klanten op deze luchthavens, kan de BLLB-certificering er ook voor zorgen dat Lekkerland nieuwe deuren opent op andere luchthavens. Zo kunnen we bijvoorbeeld Rotterdam Airport of Maastricht Aachen Airport laten kennismaken met het voordeel en gemak van ‘your most convenient partner’.”